ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ( ΤΟ ΠΑΝΤΖΑΡΙ )

 

 Το παντζάρι, περιέχει σε μεγάλη ποσότητα Κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, θείο, ιώδιο, σίδηρο, χαλκό, αλλά και ίχνη από σπάνια μέταλλα, όπως ρουμπίνιο και κάσιο. Παράλληλα περιέχει βιταμίνες Β1 και Β2 και φυσικά υδατάνθρακες, ίνες, αλλά και πρωτεΐνες. Ο Γαληνός και ο Διόσκουρος, πίστευαν ότι είχε μια ισχυρή αιμοποιητική δύναμη, κάτι που και σήμερα έχει αποδειχθεί. Γι αυτό συστήνουν, τα παιδιά που έχουν αναιμία να πίνουν χυμό παντζαριού. Αναφέρονται επίσης περιστατικά ατόμων που έπασχαν από λευχαιμία, να θεραπεύονται καταναλώνοντας ένα κιλό παντζάρια την ημέρα. Ακόμα πολύ ωφέλιμος θεωρείται ο χυμός γι αυτούς που πάσχουν από ρευματισμούς και αρθριτικά. Θεωρείται ότι συμβάλλει στην αποτοξίνωση του ήπατος και σε αυτό οφείλονται πολλές από τις ευεργετικές δράσεις του. Είναι πλούσιο επίσης στο ένζυμο καταλάση, που θεωρείται ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και γι αυτό θεωρείται ότι προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη. Τα φύλλα του παντζαριού επίσης είναι πλούσια σε σίδηρο και βιταμίνη Α, αλλά και ασβέστιο, κάλλιο, θειαμίνη, νιασίνη και βιταμίνη C. Λέγεται ακόμα ότι περιέχουν οιστρογόνα και ότι βοηθάνε στην γονιμότητα των γυναικών.

Καλόν είναι να επισημάνουμε ότι τα ούρα, αλλά και τα κόπρανα, γίνονται κόκκινα σε όσους καταναλώνουν παντζάρια , γι αυτό να μην ανησυχήσουν και νομίσουν ότι είναι αίμα.

Τα παντζάρια τρώγονται και ωμά και βρασμένα και πίνεται ο χυμός τους. Ο χυμός είναι καλλίτερα να συνδυάζεται με μήλο και καρότο, γιατί γίνεται πιο εύγεστος και έχει ακόμα περισσότερες θεραπευτικές ιδιότητες. Μάλιστα αποκαλείται το θαυματουργό ποτό, για τις πολλές ευεργετικές δράσεις που έχει. Συνιστάται ένα ποτήρι κάθε πρωΐ, μια ώρα πριν το φαγητό για τέλεια υγεία, αλλά και θεραπεία από όσα αναφέραμε, ακόμα και για καρκίνο. Δεν έχετε να χάσετε τίποτα, είναι απλό, φθηνό και ακίνδυνο. Δοκιμάστε το !

Δρ. Αγγελική Τριανταφύλλου – Πιτίδη

Ιατρός Μικροβιολόγος

Αν. Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

. τηλ. 2108017821, 6932194349

Σχετικές δημοσιεύσεις

Δέν βρέθηκαν σχετικές δημοσιεύσεις.